Huuronshuisinhongarije.nl
Tips Hongarije

Tips Hongarije

Reisadvies Actuele status:
 Voor meer informatie over dit reisadvies vindt u op Rijksoverheid.

Beste reistijd:
Mei, september en oktober zijn de beste maanden om naar Hongarije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en vermijdt u bovendien het massatoerisme.

Weer en klimaat:
Hongarije heeft een landklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 20 tot 35 graden. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 5 tot -15 graden. De watertemperatuur van het Balatonmeer kan in de zomermaanden oplopen tot 25 graden. Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Hongarije vindt u op onze uitgebreide weer pagina. Uitgebreide informatie over het klimaat van Hongarije vindt u op Klimaatinfo.

Taal:
Hongaars (Magyar) is de officiële taal in Hongarije. Daarnaast wordt er op kleine schaal Duits en Engels gesproken. Wilt u gratis van of naar het Hongaars vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten:
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Ambassades en consulaten:
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens. Nederlandse ambassade en consulaat in Hongarije: hongarije.nlambassade.org. Hongaarse ambassade in Nederland: mfa.gov.hu. Hongaarse consulaten in Nederland: rijksoverheid.nl.

Vaccinatie (inenting): Voor een bezoek aan Hongarije heeft u geen vaccinaties nodig. 

Geld en Geldzaken:
In Hongarije wordt betaald met de Hongaarse forint (HUF). De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina. Een overzicht van alle geldautomaten in Hongarije vindt u op onze geldautomaten pagina. De Hongaarse forint bestelt u eenvoudig via GWK Travelex, zonder provisiekosten.  

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil met Nederland. De zomertijd in Hongarije loopt gelijk aan die van Nederland. De lokale tijd, datum en tijdzone van Hongarije vindt u op onze tijdsverschil pagina. 

Verkeer en route:
In Hongarije moet u aan de rechterkant van de weg rijden. In Hongarije moet u in het bezit zijn van een e-vignet om met een voertuig gebruik te maken van de snelwegen. Deze kunt u online bestellen bij Tolltickets, bij een benzinestation of aan een van de grensovergangen. Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Hongarije een routebeschrijving samenstellen. 

Elektriciteit
In Hongarije worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. Meer informatie over elektriciteit in Hongarije vindt u op onze elektriciteit pagina. 

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

  • Politie: 112 of 107
  • Brandweer: 112 of 105
  • Ambulance: 112 of 104

Nieuws en kranten:
Het laatste nieuws met betrekking tot Hongarije vindt u op Google nieuws. Een overzicht van de kranten uit Hongarije vindt u op Abyznewslinks.  

Internet:
Websites uit Hongarije eindigen op .hu. Officiële websites van Hongarije: magyarorszag.hu en hungarytourism.hu. Hongaars verkeersbureau: hongaarsverkeersbureau.nl.

Telefonie
De landcode (landnummer) om iemand in Hongarije te kunnen bellen is 0036 of +36. Wilt u vanuit Hongarije naar Nederland bellen gebruik dan 0031 of +31. (Als u een landcode gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.) Telefoonnummers vindt u in de Telefoongids van Hongarije. Bedrijfsgegevens vindt u in de Gouden Gids van Hongarije. 

Reisgidsen en landkaarten:
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Hongarije? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Hongarije, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Hongarije? Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Hongarije hebben bezocht.

Beschermde natuurgebieden en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Hongarije vindt u op Protectedplanet. Een overzicht van de werelderfgoederen in Hongarije vindt u op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Belangrijke weetjes
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Hongarije.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Leuke Weetjes
…Toeristen het land veelal bezoeken vanwege de lage prijzen?
…De balpen en de Rubiks kubus zijn uitgevonden in Hongarije?
…Ieder jaar meer dan 10 miljoen toeristen Hongarije bezoeken?
…Er meer dan 5 miljoen Hongaren buiten de landsgrenzen wonen?
…Het Balatonmeer het grootste meer is van centraal Europa?